Składniki:
- 500 g białej mąki chlebowej (typ 650)
- ½ łyżeczki soli (płasko)
- 1 saszetka suszonych drożdży (7g)
- ½ łyżki miałkiego cukru
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 325 ml letniej wody
Wykonanie:
Wodę, drożdże i cukier mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut. Mąkę przesiać z solą. Wysypać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać w nie wodę z drożdżami i mieszać widelcem stopniowo zabierając coraz więcej mąki. Wyrobić gładkie ciasto (użyłam miksera). Uformować kulę i przełożyć do miski. Nakryć i odstawić na 1 - 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować i ponownie wyrobić. Podzielić na mniejsze części (ja zrobiłam 4 placki).
Piekarnik rozgrzać do jak najwyższej temperatury. Najlepiej nagrzać w nim kamień do pizzy. Rozwałkować pierwszy placek. Przełożyć na nagrzany kamień. Rozsmarować na nim sos i wyłożyć ulubione dodatki. Piec przez kilka - kilkanaście minut, aż brzeg ciasta się zrumieni, a ser podpiecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.