Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta drobnego cukru
- 4 średnie jajka
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę w rondelku. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem. Wsypujemy energicznym ruchem do wrzącej wody z masłem. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów garnka. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka rozbijamy i mieszamy. Stopniowo dodajemy je do ostudzonego ciasta, za każdym razem dokładnie mieszając całość. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy okręgi o średnicy około 5 cm w odstępach 2 - 3 cm. Piekarnik skrapiamy wodą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Ptysie mają się zarumienić i urosnąć.Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Nadziewamy ptysie. Możemy użyć do tego szprycy lub przekroić ptysie na pół o włożyć do środka ubitą śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.