Składniki:
- 120 g masła
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 250 g mąki
- 6 jaj
- cukier puder + woda / sok z cytryny na lukier
- tłuszcz do smażenia
- olej do smarowania
Wykonanie:
Wodę
gotujemy ze szczyptą soli i masłem. Do gotującej się wody wsypujemy na
raz mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodzić od
ścianek i zrobi się lśniące. Odstawić do ostygnięcia. Papier do
pieczenia pociąć w kwadraty o boku ok. 10 cm. Każdy kwadrat posmarować
olejem. Przełożyć do szorstkiej miski i dodawać po jednym jajku
dokładnie ucierając. Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać okręgi na
przygotowane kwadraty (po stronie z olejem).
Tłuszcz
rozgrzać do około 170 - 180 stopni. Kłaść partiami gniazdka, papierem
do góry (bardzo łatwo sam odejdzie). Smażyć na słoty kolor z dwóch
stron. Gniazdka osuszyć na ręczniku papierowym. Osuszone gniazdka
polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.