Kategorie

31.03.2014

Razowe placuszki

Dawno nie było placuszków na niedzielne śniadanie.  Puree dyniowe jednak potrafi zmobilizować.  Zmodyfikowałam przepis na te wegańskie placuszki i powstała wersja z jajkiem, z mąki razowej.  Przepyszne.



Składniki:
  • 190 ml mleka
  • 100 g puree dyniowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie:
Mleko, jajko, olej i puree dyniowe wymieszać w misce.  Dodać cukier, przyprawę, sól, proszek i przesianą mąkę.  Wszystko dokładnie wymieszać.  Ciasto odstawić na kilka minut.  Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.  Nakładać po 1 sporej łyżce ciasta i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.  Podawać z miodem, syropem z agawy czy klonowym.  Posypać orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.