Składniki:
- 4 białka (140 g)
- 150 g cukru
- 290 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml mleka
- 1,5 łyżeczki kakao (w oryginale łyżka)
Wykonanie:
Białka ubić aż będą sztywne. Pod koniec ubijania dodawać cukier nie przerywając ubijania. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Do ubitej piany dodać stopniowo mleko, olej i przesianą mąkę. Całość delikatnie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Formę z kominkiem nasmarować masłem i wysypać mąką. Przekładać na zmianę ciasto ciemne i jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.