Kategorie

3.06.2014

Kruszonka truskawkowo - rabarbarowa

Co to dużo pisać.  Do kruszonek mam słabość.  Dlaczego?  Za dużą ilość owoców, niezwykłą łatwość przygotowania, nieograniczoną możliwość kombinacji i za to, że nie mogą się znudzić.  Dobre na ciepło, z lodami, lub bez, lub na zimno, podjadane zupełnie przy okazji.  Obiecuję, że to nie jest ostatnio kruszonka w rabarbarowym sezonie.  W truskawkowym pewnie też nie.


Składniki:
  • 200 g rabarbaru
  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich


Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki.  Truskawki umyć, odszypułkować przekroić na połówki lub ćwiartki.  Wymieszać z rabarbarem, cukrem i mąką ziemniaczaną.  Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Do mąki wkroić masło.  Wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier i posiekane orzechy.  Wymieszać.  Kruszonkę wysypać na przygotowane owoce.  Wstawić do piekarnika na około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.