Krem na podstawie przepisu z Delicious Magazine.
Składniki (na formę 23 - 24 cm):
- Kruche ciasto (u mnie z przepisu M. Roux)*
- ok. 500 g truskawek
- 350 ml mleka (3,2%)
- 1 laska wanilii
- 4 duże żółtka
- 100 g drobnego cukru (u mnie trzcinowy)
- 25 g mąki
- skórka starta z 1 cytryny (ja dałam z 1 limonki)
Wykonanie:
Schłodzone przez około 20 - 30 minut ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem formę do tarty (dno i boki). Dół nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię i wysypujemy na nią groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy folię z grochem i ciasto ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż będzie ładnie upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Przygotowujemy krem. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wkładamy do garnka z mlekiem. Zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem przez około 10 minut. Mają zdecydowanie zwiększyć objętość i stać się puszyste. Dosypujemy mąkę i skórkę limonki i przez chwilę nadal ubijamy. Zmniejszamy prędkość miksera. Stopniowo dolewamy ciepłe mleko nie przerywając ubijania (wcześniej wyjmujemy laskę wanilii, ale jej nie wyrzucamy). Gotową masę przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstnieje. Wrzucamy ponownie laskę wanilii i zdejmujemy garnek z kremem z ognia. Przykrywamy po powierzchni kremu folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem i ciasto możemy przygotować dzień wcześniej.
Z wystudzonego kremu wyjmujemy laskę wanilii. Krem przekładamy na upieczone ciasto i wyrównujemy. Truskawki kroimy w plastry i układamy na kremie. Możemy udekorować miętą i posypać delikatnie cukrem pudrem.
* ciasta z tego przepisu jest trochę za dużo na tartę o tej średnicy. Ja jednak robię z całości, a resztę zamrażam. Z 2 lub 3 resztek wychodzi mi potem kolejna, cała tarta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.