Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 130 g Kasi
- 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły)
- 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 1/2 kg śliwek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem
do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i
waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i
wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do
przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować i podzielić na
połówki. Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na
około 45 - 50 minut, aż będzie lekko brązowego i przejdzie próbę tzw.
"suchego patyczka". Ciasto wyjąć i lekko przestudzić. Posypać cukrem
pudrem.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.