Kategorie

18.08.2014

Bagietki

Bagietki z przepisu Hamelmana.  W książce są dwa przepisy, a ja wybrałam ten z poolish.  Długo studiowałam sposób formowania, ale chyba najwięcej problemów sprawiło mi odpowiednie nacięcie.  No cóż.  Będę ćwiczyć, to może z czasem się nauczę.  Mimo wszystko bagietki wyszły bardzo smaczne.




Składniki (na 4 bagietki):
Poolish:
  • 300 g mąki chlebowej
  • 300 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant

ciasto właściwe:
  • 600 g mąki chlebowej
  • 300 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 g drożdży instant
  • cały poolish


Wykonanie:

Wieczorem przygotować poolish.  Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.  Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.
Następnego dnia przełożyć do misy robota cały poolish i dodać wszystkie składniki ciasta właściwego.  Wyrabiać na pierwszej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić hydrację i ewentualnie dodać nieco wody lub mąki. Ponownie wyrabiać ciasto, tym razem na drugiej prędkości przez kolejne 3 - 3,5 minuty. Uformować kulę i zostawić w misie do wyrastania na 2 godziny.  Misę oczywiście należy przykryć.  Po godzinie wyrastania ciasto złożyć (czyli brzegi ciasta założyć do środka). 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.  Wstępnie uformować z nich 4 podłużne bochenki.  Przykryć i odstawić na 10 - 30 minut, złączeniem do góry.  Z każdego bochenka uformować bagietkę. Uformowane bagietki ułożyć pomiędzy złożoną ściereczką lnianą lub w specjalnych formach na bagietki.  Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni.  Bagietki naciąć i delikatnie przełożyć na rozgrzaną blachę  (jeżeli używamy specjalnej formy, to pieczemy na tej formie).  Piec z parą przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.