Składniki (na 4 bagietki):
Poolish:
- 300 g mąki chlebowej
- 300 g wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
ciasto właściwe:
- 600 g mąki chlebowej
- 300 g wody
- 1 łyżka soli
- 4 g drożdży instant
- cały poolish
Wykonanie:
Wieczorem
przygotować poolish. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i
wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić
w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.
Następnego
dnia przełożyć do misy robota cały poolish i dodać wszystkie składniki
ciasta właściwego. Wyrabiać na pierwszej prędkości przez 3 minuty.
Sprawdzić hydrację i ewentualnie dodać nieco wody lub mąki. Ponownie
wyrabiać ciasto, tym razem na drugiej prędkości przez kolejne 3 - 3,5
minuty. Uformować kulę i zostawić w misie do wyrastania na 2 godziny.
Misę oczywiście należy przykryć. Po godzinie wyrastania ciasto złożyć
(czyli brzegi ciasta założyć do środka).
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 4 równe części. Wstępnie uformować z nich 4
podłużne bochenki. Przykryć i odstawić na 10 - 30 minut, złączeniem do
góry. Z każdego bochenka uformować bagietkę. Uformowane bagietki ułożyć
pomiędzy złożoną ściereczką lnianą lub w specjalnych formach na
bagietki. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik
rozgrzać do 240 stopni. Bagietki naciąć i delikatnie przełożyć na
rozgrzaną blachę (jeżeli używamy specjalnej formy, to pieczemy na tej
formie). Piec z parą przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.