Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 16 g domowego cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie
składniki ciasta siekamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać
1 - 2 łyżki wody. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40
%). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę.
Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do
pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i
równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie. Ręką ugniatamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20
minut. Wyjmujemy blachę i schładzamy ciasto.
Białka
ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukry. Potem po łyżce
dodajemy proszek budyniowy i nadal cały czas ubijamy. Na koniec
wlewamy delikatnie olej nie przerywając ubijania. Tak ubitą pianę
wykładamy na ostudzony, podpieczony spód. Na piankę układamy maliny,
delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część
ciasta (40 %). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i
pieczemy 30-40 minut. Możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.