Kategorie

14.08.2014

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Majanka zaproponowała ostatnio wspólne pieczenie ciasta, które dawno temu pokazała u siebie Dorota.  Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało.  Mi smakowało na pewno.  Do powtórzenia.




Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 16 g domowego cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta siekamy.  Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody.  Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40 %).  Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę.  Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia.  Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie.  Ręką ugniatamy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut.  Wyjmujemy blachę i schładzamy ciasto.
Białka ubijamy na sztywno.  Następnie stopniowo dodajemy cukry.  Potem po łyżce dodajemy proszek budyniowy i nadal cały czas ubijamy.  Na koniec wlewamy delikatnie olej nie przerywając ubijania.  Tak ubitą pianę wykładamy na ostudzony, podpieczony spód.  Na piankę układamy maliny, delikatnie wciskając je w piankę.  Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40 %).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut.  Możemy posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.