Kategorie

15.09.2014

Kruszonka śliwkowa z tonką

Niby zwykła kruszonka, a co raz pojawia się w domu.  We wrześniu najchętniej ta śliwkowa.  Tym razem po raz pierwszy dodałam do niej tonki, którą na wiosnę dostałam od Bei.  Mówię Wam, marzenie.  Nie sądziłam, że taka niepozorna tonka tak może zmienić smak oklepanego już deseru.



Składniki:
  • 350 g śliwek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki pszennej razowej
  • 35 g płatków owsianych górskich
  • 1 ziarno tonki
  • 35 g zimnego masła


Wykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.  W naczyniu do zapiekania mieszamy z połową cukru i mąką ziemniaczaną.  Ścieramy na owoce pół tonki.  W misce przygotowujemy kruszonkę.  Masło wyrabiamy palcami z mąką, aż powstanie kruszonka.  Dodajemy płatki, pozostały cukier i ścieramy resztę tonki.  Gotową kruszonkę wysypujemy na owoce.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.