Kategorie

12.11.2014

Sałatka z dynią i jarmużem

Odkryłam, zresztą zgodnie z tym co już czytałam, że przemrożony przez przymrozki jarmuż jest dużo smaczniejszy od tego sprzed przymrozków.  Teraz spokojnie mogę go zajadać nawet  na surowo.  Do tego w połączeniu z dynią stanowi niesamowite połączenie smaków.  Sałatka ta, dość niepozorna, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Na tyle pozytywnie, że dzisiaj do pracy zabieram wersję sałatki z komosą ryżową.  Dam znać czy smakowało.



Składniki:
  • 2 - 3 liście jarmużu
  • kilkanaście kawałków upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 - 2 łyżki ziaren granatu
  • 1 - 2 łyżki orzechów laskowych
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Dynię (użyłam piżmową) upiec w piekarniku w 190 - 200 stopniach przez około 30 minut.  Na ostatnich 5 minut dodać orzechy laskowe (uważać, aby się nie spaliły).  Dynię i orzechy przestudzić.  Jarmuż dokładnie umyć i osuszyć.  Listki porwać lub pokroić na małe kawałki, odrzucając wszystkie zgrubiałe części.   Wrzucić do miski, posolić, polać octem i oliwą.  Odstawić na minimum 30 minut.  Do jarmużu, który nieco zmiękł, dodać przestudzoną, pokrojoną na kawałki dynię.  Posypać ziarnami granatu i orzechami.  Doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.