Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru waniliowego (domowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mąki
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego domowego
- 6 jabłek
- 2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Formę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę
przesiać z proszkiem i posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier i
ponownie posiekać. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Można też
wyrobić kruche ciasto w robocie. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe
części. Każdą rozwałkować na wymiary blachy. Jeden płat położyć w
przygotowanej blaszce.
Jabłka
obrać i pokroić na ósemki, a każdy kawałek jeszcze na pół. Wymieszać
jabłka z kaszą. Wyłożyć na przygotowany płat ciasta.
2,5
szklanki mleka zagotować. Pół szklanki mleka wymieszać w miseczce z
mąkami i żółtkami. Następnie dodać cukier i ponownie wymieszać. Wlać
do gotującego się mleka i gotować na niewielkim ogniu cały czas
mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia. Gorącym budyniem
zalać równomiernie jabłka. Na Wierzchu rozłożyć drugi płat ciasta.
Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec
przez około 20 - 35 minut. (Piekłam przez 30, a potem dopiekałam na
dolnej grzałce przez dodatkowe 5 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.