Kategorie

13.12.2014

Łazanki z kapustą

Ostatnio miałam straszną ochotę na łazanki z kapustą.  Zrobiłam taką porcję, że nareszcie się nimi najadłam.  Moja wersja była z pieczarkami, ale spokojnie na święta można przygotować wersję z grzybami suszonymi.  Łazanki spokojnie mogą postać 2 - 3 dni i mam wrażenie, że z każdym dniem smakują lepiej.



Składniki:
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g łazanek
  • 1 - 2 cebule
  • 100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 5 - 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 - 8 ziaren owocu jałowca
  • 3 - 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej


Wykonanie:
Kapustę dobrze opłukać i wycisnąć.  Drobno pokroić.  Włożyć do garnka i podlać wodą, dodać liść i postawić na ogniu.  Kolendrę, koper, cząber utrzeć w moździerzu.  Dodać z pozostałymi przyprawami do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę drobno posiekać.  Pieczarki pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki.  Odstawić na bok.  Łazanki ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy kapusta jest już gotowa dodać podduszone pieczarki z cebulą.  Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.  Gotować bez przykrycia  jeszcze razem przez chwilę, aby smaki się połączyły.  Dodać ugotowane łazanki i wymieszać całość. 

* suszone grzyby należy namoczyć przez minimum kilka godzin, a następnie ugotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.