Kategorie

29.12.2014

Szynka z indyka z szynkowara

Kolejna wędlina z szynkowara.  Tym razem postanowiłam przygotować mięso drobiowe i w większych kawałkach.  Korzystałam z propozycji proporcji podanych w instrukcji do szynkowaru.  Bałam się, że żelatyny jest trochę za dużo, ale chyba ta ilość jest jednak konieczna aby wędlina się nie rozpadała.  Być może można ją zmniejszyć odrobinę.  Muszę to wypróbować następnym razem.



Składniki:
  • 530 g udźca z indyka (bez kości i skóry)
  • 300 g piersi z indyka
  • 14 g soli peklowej
  • 46 g żelatyny spożywczej
  • 10 g przypraw (dałam przyprawę Rozkoszna - czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i ziarna pieprzu czarnego)


Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki i każdy kawałek ponacinać.  Wymieszać z pozostałymi składnikami.  Wkładać do szynkowara dokładnie dociskając.  Zamknąć szynkowar, docisnąć klamrę i wstawić do lodówki na 24 h.  Garnek wyłożyć ściereczką.  Wstawić szynkowar i wlać wodę na wysokość  1 - 1,5 cm poniżej krawędzi szynkowara.  Doprowadzić wodę do temperatury około 90 stopni i gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 h, aż mięso osiągnie temperaturę 71 stopni.  Wyjąć szynkowar z wody odstawić do ostudzenia na około 10 godzin (na noc).  Szynkowar wstawić na chwilę do wrzątku, lub polewać odwrócony do góry dnem wrzątkiem a następnie wyjąć wędlinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.