Kategorie

19.01.2015

Kurczak w miodzie

Taki kurczak od kilkunastu jak nie więcej lat gości na stołach w naszej rodzinie.  Jeżeli lubicie połączenie mięsa z miodem, to polecam.  Jeżeli do tego lubicie też kurczaka z owocami, to podajcie go z sałatką owocową.  Pasuje idealnie.  Zapewniam. 



Składniki:
  • 8 kawałków kurczaka (podudzia, uda)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Układamy w naczyniu do zapiekania.  W garnuszku podgrzewamy masło z miodem (proporcje możemy modyfikować w zależności od upodobań) i ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej.  Kiedy masło i miód będą już płynne polewamy takim sosem kurczaka.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Pieczemy, aż mięso będzie zrumienione i miękkie.  Podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.