Składniki:
- 300 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 300 g daktyli
- 5 - 7 łyżek jagód goji
- 75 g nasion słonecznika
- 4 łyżki nasion chia (+ 16 łyżek wody)
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Odcedzić płyn a daktyle zmiksować.
Nasiona chia zalać wodą i odstawić na kwadrans aż napęcznieją.
Wymieszać
zmiksowane daktyle, namoczone nasiona chia z pozostałymi składnikami.
Formę (ok 15 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i
dokładnie wyrównać przyciskając masę do dna. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 - 190 stopni i piec przez około 25 - 35 minut.
Sprawdzać czy batony nie spiekają się zbytnio. Odstawić do
przestudzenia i chłodne pokroić na części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.