Kategorie

7.04.2015

Chleb orkiszowy wieloziarnisty

Jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam.  Przepis odkryłam dopiero dwa tygodnie temu dzięki Kasi, a już upiekłam 6 takich bochenków.  Jest wilgotny, z chrupiącą skórką, ogromną ilością ziaren.  Do tego wszystkiego naprawdę banalny w wykonaniu.  Powinien się udać nawet początkującym piekarzom.  Ciasto jest dość rzadkie, ale pięknie wyrasta i mimo moich początkowych obaw, nie ma w nim zakalca.  Przepis   pochodzi z bloga Patrycji.



Składniki:
Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 150g wody
  • 120g  mąki orkiszowej jasnej


Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 1/3 łyżeczki drożdży instant
  • 330 g wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste)
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej

Posypka:
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego)
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego


Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, sól, drożdże, syrop z agawy (lub miód) i ziarna.  Wymieszać dokładnie.  Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie ciasto.
Formę keksówkę (24 cm) posmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.  Przelać ciasto.  Posypać po wierzchu posypką.  Posypkę wklepać delikatnie w ciasto.  Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania.  Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut  Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut.  Wyjąc chleb z formy i postukać od spodu.  Powinien wydawać głuchy dźwięk.  Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie do piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut.  Gotowy chleb studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.