Składniki:
Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 150g wody
- 120g mąki orkiszowej jasnej
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- 330 g wody
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
- 3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste)
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej
Posypka:
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego)
- 1/2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego
dnia dodać do zaczynu wodę, sól, drożdże, syrop z agawy (lub miód) i
ziarna. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie
ciasto.
Formę
keksówkę (24 cm) posmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do
pieczenia. Przelać ciasto. Posypać po wierzchu posypką. Posypkę
wklepać delikatnie w ciasto. Przykryć i odstawić na kilka godzin do
wyrastania. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut Zmniejszyć
temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut. Wyjąc chleb z
formy i postukać od spodu. Powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeżeli
jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie do piekarnia
(tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut. Gotowy chleb studzić
na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.