Kategorie

3.04.2015

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Jakiś czas temu pokazywałam bardzo podobnego kurczaka.  Wtedy danie zrobiło w domu furorę.  Tym razem zresztą podobnie (nawet z zastrzeżeniem co do pieczarek w przypadku córki).  Danie banalne w przygotowaniu, za to pełne smaku (kalorii też trochę w nim jest, ale mówi się trudno).



Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • 200 g śmietany kremówki
  • bulion lub woda
  • 1 cebula
  • olej
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Umyte i oczyszczone polędwiczki pokroić na  2 - 3 cm plastry.  Delikatnie rozbić.  Posypać solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron (dość krótko).  Zdjąć z patelni
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać.  Na tej samej patelni, na której smażyliśmy polędwiczki podsmażyć cebulę i pieczarki.  Dodać ponownie mięso. Podlać wolą lub bulionem tak, aby mięso było przykryte.  Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać.  Doprawić do smaku i dusić jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.