Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz
- 200 g śmietany kremówki
- bulion lub woda
- 1 cebula
- olej
- natka pietruszki
Wykonanie:
Umyte i
oczyszczone polędwiczki pokroić na 2 - 3 cm plastry. Delikatnie
rozbić. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć
polędwiczki z obu stron (dość krótko). Zdjąć z patelni
Pieczarki
umyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Na tej samej patelni, na
której smażyliśmy polędwiczki podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać
ponownie mięso. Podlać wolą lub bulionem tak, aby mięso było przykryte.
Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia
dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku i dusić jeszcze przez
chwilę, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.