Kategorie

31.05.2015

Jajka zapiekane ze szparagami - Lubelski Kociołek

Na pożegnanie sezonu szparagowego przepis śniadaniowy.  Dla mnie jajka i szparagi to duet doskonały, zupełnie jak jajka i awokado.   W każdej wersji bez wyjątku.  Tym razem zapiekane. 
Przepis przygotowany specjalnie z myślą o kolejnej, XI już edycji Lubelskiego Kociołka. Tym razem dania ze szparagami przygotowały: Edyta, Marta, Małgośka, Angelika i Martyna



Składniki:
  • 1/4 pęczka zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan / grana padano


Wykonanie:
Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  Pokroić na mniejsze kawałki.  Naczynka do zapiekania skropić oliwą.  Włożyć do każdego połowę przygotowanych szparagów i skropić je oliwą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.  Wyjąć naczynka.  Do każdego wbić po dwa jajka i posypać je solą i pieprzem.  Kokilki ponownie wstawić do piekarnika na około 8 minut.  Wyjąć i posypać startym parmezanem (u mnie tylko jedna porcja).  Zapiekać przez 2 minuty aż ser się roztopi, białka będą ścięte, a żółtka jeszcze lekko płynne.  Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.