Kategorie

13.07.2015

Pierogi czereśniowe

Uwielbiamy pierogi z owocami, zresztą nie tylko te z owocami.  Wstyd się przyznać, ale ostatnio bardzo rzadko goszczą u nas w domu, zostało mi to nawet kilka razy wypomniane.  Dlatego też postanowiłam jednak przygotować ich trochę.  Oczywiście nie skończyło się na kilkunastu, a raczej na kilkudziesięciu.  Nie muszę chyba dodawać, że do wieczora nie został ani jeden.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka letniej wody
  • 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • śmietana / jogurt naturalny + cukier


Wykonanie:
Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła.
Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały).  Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu.  Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem wymieszanym z cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.