Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 jajko
- ok. 1 szklanka letniej wody
- 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- śmietana / jogurt naturalny + cukier
Wykonanie:
Z mąki,
masła , jajka i wody zagnieść ciasto. Wodę należy dolewać stopniowo.
Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła.
Umyte,
wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi. Układać na
omączonej powierzchni. Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę
oleju, aby pierogi się nie sklejały). Gotować przez około 1 minutę po
wypłynięciu. Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem
wymieszanym z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.