Kategorie

6.07.2015

Scones orkiszowe

Kolejne marzenie blogowe, które zostało zrealizowane w tym roku:  scones i truskawki.  Skorzystałam z przepisu, który pojawił się już na blogu 2 lata temu.  Zmieniłam tylko rodzaj mąki z pszennej na orkiszową i oczywiście dodałam nowo zrobiony dżem truskawkowy, świeże truskawki i .... jogurt grecki.  Tak, wiem, powinna być clotted cream, ale w Polsce jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama.  Muszę jednak przyznać, że gęsty jogurt spełnij swoją rolę.





Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)
  • 225 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • ok. 150 ml mleka
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
  • clotted cream (u mnie jogurt grecki)
  • truskawki


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.  Dodać masło i wyrobić palcami.    Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem.  Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.  Wykroić bułeczki.  Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki.  Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Można posmarować je z góry mlekiem.  Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę).  Piec około 12-15 minut, aż bułeczki urosną i będą lekko brązowe.  Wyjąc z piekarnika, delikatnie przestudzić.  Podawać z dżemem, śmietaną (jogurtem greckim) i truskawkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.