Składniki (na ok 15 sztuk):
- 185 g mąki orkiszowej typ 630
- 65 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego drobnego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ok. 150-180 ml ciepłej wody
- 120 g masła, stopionego, ostudzonego
- 2 lekko ubite jajka
- 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
- 50 g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady)
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mąkę
wymieszać z proszkiem, mielonymi migdałami i solą. Dodać cukier i
cynamon. W osobnej misce wymieszać masło, wodę i jajka. Dolać do
miski z suchymi składnikami. Następnie dodać pokrojone jabłko,
czekoladę i ponownie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy ciasto
(ciasto jest dość rzadkie). Na wierzchu posypać płatkami migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego
patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.