Składniki:
- 2 płaty śledziowe
- 1 - 2 ugotowane buraki
- 2 jajka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula czerwona
- majonez (1 - 2 łyżki)
- jogurt naturalny (1 - 2 łyżki)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzie
namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć.
Pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować w
mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki obrać, i
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Jogurt
wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. W naczyniu na dno wyłożyć
połowę śledzi. Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki.
Posmarować odrobiną sosu. Na to położyć ziemniaki i na wierzch
buraczki. Ponownie posmarować odrobiną sosu. Ułożyć warstwy od
początku, czyli śledzie, cebula, sos, ziemniaki, buraczki. Na wierzchu
zetrzeć jajko. Można udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.