Składniki (na około 12 - 15 sztuk):
- 2 szklanki (po 250 ml) mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g puree dyniowego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, przyprawę, proszek i sól. W drugiej dokładnie wymieszać puree dyniowe, cukier, olej, masło, ekstrakt i jajka. Do dokładnie rozmieszanych miękkich składników dodać suche składniki i szybko wymieszać. Przygotować formę na donuty. Ciasto przekładać do formy do 3/4 wysokości wgłębień. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 20 minut (do suchego patyczka). Wyłożyć na kratkę do przestygnięcia.
ale mi smaku zrobiłaś :) też mam ostatnią porcję dyniowego pure
OdpowiedzUsuńAleż mają kolor! Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo fajny przepis. "Zero roboty "
OdpowiedzUsuńZrobiłam jako jedno ciasto czyli babkę. Wyszła: pulchna, wilgotna aromatyczna
po prostu fantastyczna :). Smakowita !!!! Kolor nie do podrobienia. Polecam przepis