Kategorie

3.05.2017

Nadziewana pierś z indyka

Indyk, którego przygotowuje się dosłownie chwilę a smakuje wyśmienicie.  Nawet chłopaki, którzy nie należą do wielbicieli szpinaku, zachwycili się tym daniem.  Zachwycili się do tego stopnia, że robiłam go już kilka razy.  Jedynie córka nie daje się namówić i dla niej piekę wersję bez nadzienia.  Przepis podejrzałam tutaj.




Składniki:
  • 1 pierś indyka (ok 1 kg)
  • ok 100 - 150 g liści szpinaku
  • 100 - 150 g ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • ser żółty
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Pierś indyka ponacinać na głębokość 2 - 3 cm w poprzek i posolić i popieprzyć.  Umyty szpinak podsmażyć na odrobinie oleju przez około minutę, dwie.  Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i chwilę razem przesmażyć.  Szpinak posiekać i wymieszać z ricottą.  Nadzienie włożyć do nacięć w piersi indyka.  
Pierś włożyć do naczynia do zapiekania.  Posypać z wierzchu słodką papryką i startym serem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piec przez 40 - 50 minut, aż pierś się upiecze (czas zależy od wielkości i grubości piersi oraz od tego czy naczynie przykryjemy, czy też nie).



3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.