Składniki:
- 200 - 250 g malin
- 4 banany
- 4 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Banany obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Maliny przebrać, włożyć do woreczka i też zamrozić. Owoce powinny mrozić się około 6 godzin. Wyjąć owoce. Do wyciskarki włożyć sito do robienia lodów. Wkładać owoce naprzemiennie i wyciskać lody. Opcjonalnie można do wyciśniętych owoców dodać masło orzechowe i wymieszać łyżką. Lody można podawać natychmiast lub wsadzić na około 30 minut do zamrażalnika.
Oj tak, lody z wyciskarki - pycha. Twoje muszą być obłędne z tym masłem orzechowym! Ja ostatnio idę na łatwiznę i blenduję zapasy malin i jagód z ... mlekiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monia
Z mrożonym? Widziałam przepisy w książce dołączonej do wyciskarki. Też muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuń