Składniki:
- 2-3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 250 g czerwonej soczewicy
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy curry
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- ryż do podania
Wykonanie:
Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić przez kilka minut. Dodać soczewicę i podlać szklanką wody. Zamieszać, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, sprawdzając czy nie trzeba dolać wody. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli. Mieszać i gotować aż soczewica będzie miękka. Doprawić curry, sokiem z cytryny i pieprzem. Pogotować razem przez 2 - 3 minuty. Podawać z ryżem.
fajne danie coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie. Z pewnością odpowiednie dla fanów intensywnych smaków bo mocno doprawione ale przy tym bardzo zdrowe bo soczewica i szpinak mają bardzo dużo mikroelementów, które są bardzo dobre dla naszego zdrowia.
OdpowiedzUsuń