Kategorie

10.10.2019

Tarta z figami i serem plesniowym

Moja koleżanka Ania pokazała całkiem niedawno zdjęcie takiej tarty u siebie na insta (w oryginale u Tysia Gotuje).  Spodobała mi się bardzo, a że kilka dni później szliśmy na imprezę, to zrobiłam.  Na imprezie tarta zniknęła w kilkanaście minut, a przepis przesłałam kilku osobom.  Jakieś 2 tygodnie później wychodziliśmy do znajomych, więc zrobiłam znowu.  Sytuacja niemal identyczna. 







Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 200 g sera pleśniowego (np brie)
  • 3 - 4 świeże figi
  • 1 - 2 gruszki
  • serek śmietankowy (kilka łyżek)
  • rukola
  • mleko do smarowania



Wykonanie:

Płat podzielić na kilka (4 - 6, w zależności od wielkości ciasta i jego wymiarów) prostokątów. Na każdym naciąć (ale nie przeciąć) mniejszy prostokąt zostawiając około 1 cm brzegu.  Brzegi naciąć ukośnie (te już można przeciąć).  Środek posmarować serkiem śmietankowym (Ania dała chrzanowy i podobno super podkręca smak.  Nie wiem, nie jadłam).  Na wierzchu układać naprzemiennie plastry sera, gruszki i figi.  Brzegi ciasta posmarować mlekiem.  Piec w 190 - 200 stopniach przez około 20 minut.  Wyjąć i na wierzchu położyć rukolę.  Można jeść na zimno i na ciepło.




1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.