Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 200 g sera pleśniowego (np brie)
- 3 - 4 świeże figi
- 1 - 2 gruszki
- serek śmietankowy (kilka łyżek)
- rukola
- mleko do smarowania
Wykonanie:
Płat podzielić na kilka (4 - 6, w zależności od wielkości ciasta i jego wymiarów) prostokątów. Na każdym naciąć (ale nie przeciąć) mniejszy prostokąt zostawiając około 1 cm brzegu. Brzegi naciąć ukośnie (te już można przeciąć). Środek posmarować serkiem śmietankowym (Ania dała chrzanowy i podobno super podkręca smak. Nie wiem, nie jadłam). Na wierzchu układać naprzemiennie plastry sera, gruszki i figi. Brzegi ciasta posmarować mlekiem. Piec w 190 - 200 stopniach przez około 20 minut. Wyjąć i na wierzchu położyć rukolę. Można jeść na zimno i na ciepło.
genialnie wygląda
OdpowiedzUsuń