Kategorie

12.02.2022

Tarta szpinakowa z batatami (bez ciasta)

Pierwszy raz jadłam ją u Ani.  Bardzo mi posmakowała i od tamtej pory robię dość często sama.  Przepis jest Kingi Paruzel.  Tartę robi się błyskawicznie i smakuje nieziemsko.  Polecam.




Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku w liściach
  • 3-4 suszone pomidory 
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego twardego sera (grana padano, parmezan)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 spory batat
  • oliwa

Wykonanie:

Batat należy bardzo dobrze umyć a następnie pokroić w plastry o grubości ok. 2 mm.  Na patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażać plastry batata partiami.  Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.  Usmażone bataty wykładamy do formy do tary o średnicy 20 cm. Układamy tak, żeby zachodziły na siebie i pokrywały dno i boki.
Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.  Dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę.  Następnie dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak.  Smażyć przez kilka minut.  Następnie podsmażony szpinak przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajko oraz ser i doprawiamy.  Mieszamy i masę przekładamy na spód batatowy.  
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.  Tartę pieczemy przez około 40 minut, aż masa stężeje i lekko się przyrumieni.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.