Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku w liściach
- 3-4 suszone pomidory
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki startego twardego sera (grana padano, parmezan)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 spory batat
- oliwa
Wykonanie:
Batat należy bardzo dobrze umyć a następnie pokroić w plastry o grubości ok. 2 mm. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażać plastry batata partiami. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Usmażone bataty wykładamy do formy do tary o średnicy 20 cm. Układamy tak, żeby zachodziły na siebie i pokrywały dno i boki.
Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak. Smażyć przez kilka minut. Następnie podsmażony szpinak przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajko oraz ser i doprawiamy. Mieszamy i masę przekładamy na spód batatowy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Tartę pieczemy przez około 40 minut, aż masa stężeje i lekko się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.