Składniki :
- 7,5 dag mąki pszennej razowej
- 1 łyżka zakwasu żytniego (lub 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 2 łyżeczki cukru
- 175 dag jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 garść jagód (można dać więcej)
- 2 łyżki uprażonych wiórków kokosowych*
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, wiórki, sól i cukier (ew. proszek do pieczenia, jeśli nie mamy zakwasu). W drugim naczyniu rozbełtać zakwas, jogurt i odstawić na trochę. Dodać olej, jajko i ekstrakt. W mące zrobić wgłebienie, wlać płynne składniki i wyrobić grudkowate ciasto. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jedenej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Posypać owocami i wiórkami kokosowymi.
* na rozgrzaną patelnię wsypujemy wiórki i smażymy przez chwilę, mieszając, aż zbrązowieją. Studzimy (poza patelnią).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.