Kategorie

20.07.2010

Placuszki jagodowo - kokosowe na zakwasie

Rozsmakowałam się w połączeniu kokosa z owocami. Idąc za ciosem postanowiłam poeksperymentować z placuszkami.  Wykorzystałam mój ulubiony przepis i powstały wspaniałe placuszki, które zniknęły w mgnieniu oka.



Składniki :

  • 7,5 dag mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka zakwasu żytniego (lub 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 175 dag jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 garść jagód (można dać więcej)
  • 2 łyżki uprażonych wiórków kokosowych*



Wykonanie:

Wymieszać mąkę, wiórki, sól i cukier (ew. proszek do pieczenia, jeśli nie mamy zakwasu). W drugim naczyniu rozbełtać zakwas, jogurt i odstawić na trochę. Dodać olej, jajko i ekstrakt. W mące zrobić wgłebienie, wlać płynne składniki i wyrobić grudkowate ciasto. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jedenej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Posypać owocami i wiórkami kokosowymi.

* na rozgrzaną patelnię wsypujemy wiórki i smażymy przez chwilę, mieszając, aż zbrązowieją. Studzimy (poza patelnią).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.