Kategorie

15.10.2010

Miękkie maślane bułeczki - WP #89

Udało się, chociaż nie sądziłam, że wezmę udział w tym wydaniu, gdzie gospodarzy nam Ania.  Ponieważ weekend zapowiada się u mnie bardzo pracowicie - szkolenie, urodziny siostrzenicy i przyjęcie na cześć mojego synia, bułki zostały upieczone w czwartkowe popołudnie, między obiadem a kolacją.  A w tak zwanym międzyczasie udało mi się też umyć okno.  Ufff.  Pracowity dzień.  W nagrodę będą pyszne buły na kolację i śniadanie.


 

Składniki:
  • 750 g mąki chlebowej
  • 345 g wody
  • 1 jajko (ok. 75 g)
  • 60 g masła (temp. pokojowa)
  • 45 g cukru
  • 38 g mleka w proszku
  • 15 g soli
  • 38 g świeżych drożdży
Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Dzielimy ciasto na 15 równych kawałków po ok. 90 g każdy (według J.H. na 12 - większych), formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut.
Przed pieczeniem smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
Pieczemy w 200 C przez 15-18 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ponownie smarujemy wierzch roztopionym masłem. Ja powiem szczerze już niczym ich nie smaruję, lubię gdy skórka jest nieco sztywniejsza.
Bułki studzimy na kratce. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.