Składniki:
- 500 g dyni pokrojonej w kawałki
- 100 g mąki pszennej razowej
- 275 g mąki pszennej zwykłej
- 110 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml mleka
Wykonanie:
Pokrojoną dynię przełożyć do garnka i rozgotować na papkę, następnie delikatnie przestudzić. W międzyczasie w jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej połączyć jajka, mleko, olej i puree dyniowe. Zawartość obu misek wymieszać niezbyt dokładnie widelcem. Przełożyć do foremek muffinkowych (lub do blachy wyłożonej papilotkami). Piec w temperaturze 210 st.C ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.