Składniki:
- 100 g mąki pszennej (minus 1 łyżka)
- 1 łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko, lekko ubite
- 250 ml mleka
- olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Przesiać mąkę, kakao i sól do miski, zrobić dziurę i wlać jajko i połowę mleka. Dobrze ubić aż się wszystko połączy i potem stopniowo dodać pozostałe mleko.
Rozgrzać odrobinę oleju na 18 cm patelni i smażyć cienkie naleśniki.
Składniki na farsz (ilości dowolne w zależności od upodobań)
- twaróg
- orzechy laskowe
- suszona żurawina
- cukier waniliowy
- śmietana lub jogurt naturalny
Wykonanie:
Orzechy posiekać. Ser rozgnieść widelcem, dosłodzić i wymieszać z jogurtem lub śmietaną. Dodać orzechy i żurawinę, wymieszać. Nadzienie rozprowadzić na naleśnikach. Naleśniki można polać śmietaną z cukrem oraz posypać orzechami i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.