Kategorie

9.11.2010

Sticky skewers

Dawno nie było Ainsley'a.  Stęskniliście się?  Bo ja bardzo.  No dobra, w domu pojawiał się od czasu do czasu, ale nie było już tego szaleństwa.  A szkoda.  Na szczęście zabrałam się za tego kurczaka.  Jest rewelacyjny, słodki, ostry, inny niż wszystkie, najlepszy.  Przymierzałam się do niego od wakacji i wreszcie nadszedł ten czas.



Składniki:


  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki angielskiej musztardy
  • 2 łyżeczki sosu Tabasco
  • 3 piersi z kurczaka pocięte na cienkie paski
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Namoczyć dwanaście 25 centymetrowych patyczków do szaszłyków w wodzie przez przynajmniej 20 minut. W międzyczasie wymieszać czosnek, miód, ketchup, sos Worcestershire, musztardę i Tabasco i doprawić solą i pieprzem. W powstałym sosie obtoczyć kurczaka, przykryć naczynie i marynować przez minimum 20 minut (najlepiej przez noc).

Rozgrzać grill, lub patelnię grillową. Zamarynowanego kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyka. Grillować na patelni lub grillu przez 6-7 minut, przewracając od czasu do czasu, aż kurczak się zezłoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.