Składniki:
- 60 ml syropu klonowego
- 1 łyżka rumu
- 450 g pure z dyni
- 2 łyżki przyprawy do placka z dyni
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g śmietany kremówki
- 60 g drobnego cukru
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g śmietany kremówki
- kocie języczki
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Wyłożyć formę folią spożywczą (użyłam formy do brownies 24x24 cm).
Zrobić syrop: w miseczce wymieszać syrop klonowy i rum, odstawić.
Zrobić nadzienie: w małej misce wymieszać pure z dyni i przyprawę oraz sól. W drugiej misce wymieszać kremówkę i drobny cukier. Ubijać mikserem, aż powstaną wierzchołki. Delikatnie wmieszać kremówkę do pure dyniowego.
Zrobić górną warstwę: W kolejnej misce wymieszać mascarpone i cukier puder. Ubijać na niskich obrotach aż się składniki połączą. Stopniowo dodawać kremówkę i nadal ubijać uważając aby masa się nie zwarzyła.
Wykończenie: Ułożyć połowę biszkopcików w przygotowanej formie. Polać połową syropu i wyłożyć na nie połowę nadzienia i dokładnie rozprowadzić. Rozłożyć pozostałe biszkopciki i polać je resztą syropu. Włożyć pozostałe nadzienie a następnie łyżką delikatnie rozprowadzić górną warstwę (uważać, żeby nie wymieszać z dyniowym nadzieniem). Wygładzić i przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 8 do 24 godzin.
Przy użyciu foli wyjąc delikatnie deser z formy i wyłożyć na talerz do podania. Deser posypać mieloną gałką muszkatołową. Delikatnie pokroić na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.