Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 325-350 ml letniej wody
- 45 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 10 ml soli
- 1 łyżka siekanej szałwii
Na wierzch:
- 60 ml oliwy
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 12 liści szałwii
Wykonanie:
Naoliwić dwie 25 cm formy na pizzę.
Drożdże rozrobić z 60 ml wody a następnie wlać pozostałą wodę i dodać olej. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić wgłębienie po środku. Wlać drożdże i wymieszać ciasto. Przełożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ugnieść ciasto, aby rozprowadzić powietrze. Wyłożyć na omączoną powierzchnię. Delikatnie wrobić w ciasto szałwię. Podzielić na dwa równe kawałki. Każdy ukształtować w kulę i rozwałkować na 25 cm okrąg. Włożyć do przygotowanych form. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Odkryć i palcami zrobić wgłębienia na całej powierzchni chlebków. Ponownie przykryć i odstawić aż ciasto podwoi objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Pokropić ciasto oliwą i posypać każdą focaccię czosnkiem i szałwią. Piec 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci. Natychmiast wyjąć focaccie z formy i odstawić na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.