Kategorie

28.11.2010

Przyprawa Cajun

Przepisy z tą potrawą spotykałam bardzo często, jednak odkładałam je na potem.  Dlaczego?  Bo nie miałam przyprawy.  Ostatnio jednak naszło mnie na samodzielne przygotowywanie mieszanek, więc i ta się doczekała.  Znalazłam wiele wersji, z solą, bez soli, w ilościach prawie hurtowych, oraz takich na kilka razy.  Postanowiłam, że przygotuję według tego przepisu.  Jest dość ostra, więc radzę dawkować tę przyjemność.  Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, więc dodaję go do akcji Grumków.
No i czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć różnicę między pieprzem caynne a przyprawą chili?



 Składniki:

  • 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku


Wykonanie:

Tymianek i oregano utrzeć w moździerzu. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przechowywać w szczelnym, szklanym lub plastikowym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.