Kategorie

27.11.2010

Cytrynowy kurczak

Nie miałam pojęcia co mogę pokazać w ramach Cytrusowego Tygodnia.  Z pomocą przyszedł mi Ainsley.  Powstał kurczak mocno, bardzo mocno cytrynowy.  Myślę, że następnym razem nie będę go piekła w marynacie, żeby nie był aż tak kwaskowaty (dzieciaki jednak nie do końca przepadają za takimi smakami.)

 

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • otarta skórka i sok z 3 cytryn
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Dopraw kurczaka. Wymieszaj czosnek, cytrynę, chili, miód i kolendrę. Kawałki kurczaka obtocz w marynacie, przykryj o marynuj przez 2-3 godziny lub przez noc w lodówce.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz kurczaka w marynacie przez 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.