Nie miałam pojęcia co mogę pokazać w ramach Cytrusowego Tygodnia.
Z pomocą przyszedł mi Ainsley. Powstał kurczak mocno, bardzo mocno
cytrynowy. Myślę, że następnym razem nie będę go piekła w marynacie,
żeby nie był aż tak kwaskowaty (dzieciaki jednak nie do końca przepadają
za takimi smakami.)
Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
otarta skórka i sok z 3 cytryn
1 papryczka chili, drobno posiekana
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mielonej kolendry
sól, pieprz
Wykonanie: Dopraw kurczaka. Wymieszaj czosnek, cytrynę, chili, miód i kolendrę. Kawałki kurczaka obtocz w marynacie, przykryj o marynuj przez 2-3 godziny lub przez noc w lodówce. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz kurczaka w marynacie przez 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.