Kategorie

4.11.2010

Śledź po kaszubsku

Ten śledź gości u nas w domu zawsze w Wigilię.  Jednak od czasu do czasu moja mama przygotuje go "poza sezonem".  Ja go uwielbiam.  Przepis oczywiście w ramach Gotowania po polsku z Grumkami i Zpierwszegotłoczenia.


 

Składniki:

  • 1/2 kg matiasa
  • 1 kg cebuli
  • 20 - 30 dag rodzynek
  • 1 przecier pomidorowy


Wykonanie:

Wymoczyć matiasy (wkładamy do wody najlepiej na minimum 4 godziny albo na noc). Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do tego cały przecier pomidorowy i opłukane i osuszone rodzynki i chwilę podsmażyć. Wystudzić i wymieszać ze śledziami pokrojonymi w kostkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.