Robiłam
je kiedyś wieki temu. Zupełnie o nich zapomniałam. Ostatnio kiedy
przeglądałam książkę Kuchnia Polska pani Miętkiewicz w poszukiwaniu
potraw do gotowania po polsku z serwisem zpierwszegotłoczenia i Grumkami, zobaczyłam je znowu. Przypomniał mi się ich smak i postanowiłam, że pokażę je i Wam.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka (większe)
4 cienkie marchewki
sól, biały pieprz
mąka do oprószenia
olej do smażenia
odrobina masła
Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i każdą pierś przeciąć na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Marchewki umyć, oskrobać, opłukać i ugotować w małej ilości wody z masłem (nie wolno ich rozgotować). Ostrym nożem zrobić otwór w każdej porcji mięsa, włożyć marchewkę. Mięso oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.