Kategorie

6.12.2010

Bułeczki czekoladowo - chałwowe - WP 96

W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni gospodarzy Wiosenka.  Między innymi zaproponowała  bułeczki z chałwą.  Wiedziałam, że posmakują one mojemu mężowi, miłośnikowi chałwy.  Bułeczki zrobiłam z połowy porcji a i tak wyszło ich dość sporo.  Będzie wspaniałe drugie śniadanie do pracy :)

 

Składniki na ciasto:
  • 500 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła

kilogram mąki

Składniki na nadzienie:
  • 75 g czekolady deserowej
  • 150 g chałwy
  • 75 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka kakao

jajko do glazury


Wykonanie:

Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Można też zrobić zaczyn.Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.