Kategorie

5.07.2010

Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

No cóż nie będzie to zbyt dokładny przepis i to z kilku powodów.  Po pierwsze nie miałam wagi, po drugie kruszonkę robiłam z głowy i na wyczucie a po trzecie pierwszy raz piekłam w piekarniku na gaz i to z butli.  Ale koniec końców drożdżówki się udały i to bardzo.  No może pierwsza partia była za mało "rozgnieciona" przed włożeniem owoców i wyrosła do nieba, ale smaku to nie zepsuło.  A drożdżówki szczególne, bo pieczone na wieczór przed wyjazdem na Opener'a i jedzone nad ranem na Babich Dołach z chłodną kawą z termosu i wspaniałymi wspomnieniami z koncertów.  Aż szkoda, że byliśmy tam tylko jeden dzień.



Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli



Nadzienie:


  • ok. 750 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Kruszonka:


  • Margaryna / masło (dałam ok. 2 cm kawałek)
  • Mąka
  • Cukier (były chyba ze 2 łyżki)



Wykonanie:

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Truskawki pokroić na cząstki, zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Następnie wymieszać truskawki z mąką ziemniaczaną.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Zrobić kruszonkę: Margarynę rozcierać palcami z mąką i cukrem aż do powstania grudek.

W każdej wyrośniętej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je owocami. Owoce posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.