Składniki:
- 350 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- przyprawa piernikowa
- 1 słoik powideł
- 1 szklanka drobno pokrojonych bakalii (dałam mincemeat)
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
- 1 żółtko do posmarowania
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.