Kategorie

12.05.2009

Brownie czekoladowe

Ostatnio namiętnie przeszukuję książki kucharskie oraz blogi w poszukiwaniu ciast na komunię mojego starszaka.  Nie muszę chyba mówić, że moja lista jest już bardzo długa i na zrobienie tego wszystkiego potrzebowałabym chyba tydzień w kuchni, a gości mogłabym zaprosić ze 100.  Co ja mogę poradzić na to, że na wszystkich blogach same pyszności.
Przepis na te brownie akurat mam z książki (albo raczej zbioru przepisów z jakiegoś kucharskiego segregatora), którą dostałam od mojej koleżanki. Rodzinka stwierdziła, że muszą się pojawić na uroczystości.  Ja też się przychylam.  Po pierwsze robi się szybciutko, po drugie w domu zniknęły błyskawicznie



Składniki:

  • 100 g masła
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 225 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia (miałam zwykłą, więc dodałam łyżeczkę proszku)
  • 50 g orzechów (nie miałam, dałam rodzynki)
  • 50 g czekoladowych groszków (dałam pokrojoną czekoladę z orzechami)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić formę kwadratową o wymiarach 20 na 20 cm. Masło roztopić na małym ogniu, dodać kakao i mieszać aż się rozpuści. Odstawić.

Drewnianą łyżką ubić jajka z cukrem, aż będą lekkie i puszyste (ponieważ jestem leniem wykorzystałam robot). Dodać roztopiony tłuszcz, esencję wanilii. Wymieszać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać używając metalowej łyżki. Dodać czekoladę i orzechy. Masę wlać do formy. Piec 30 - 35 minut, aż wierzch nie będzie się uginał pod dotykiem.

Wystudzić ciasto w formie przez 10 minut, potem pokroić na 16 kawałków, wyjąć z formy i podawać.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.