Zaczyn:
- 140g pszennej mąki razowej 100%
- 115g żytniej mąki razowej 100%
- 2 łyżki zakwasu żytniego razowego
- 145g wody
Składniki zaczynu wymieszałam, zagniotłam krótko (zaczyn jest bardzo gęsty) i pod przykryciem zostawiłam w cieple na 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn zakwasowy minus 2 łyżki ( które można wykorzystać do sporządzenia nowego zaczynu)
- 145g wody
- 190g białej pszennej mąki chlebowej (wysokoglutenowej jeśli dostępna)
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
Zaczyn połączyłam z wodą i dodałam resztę składników, wymieszałam dokładnie. Ciasta tego nie wyrabia się łatwo i dobrze sprawdza się tutaj mikser (maszyna do chleba), przy odrobinie wprawy jednak można spróbować zagnieść je ręcznie mimo, że jest dość lepkie (ja wyrabiałam robotem).
Następnie umieściłam ciasto w misce i zostawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia, składając je raz po godzinie.
Gotowe, podzieliłam na 12 części i ukształtowałam okrągłe bułeczki. Każdą z nich przycisnęłam wzdłuż omączoną rączka drewnianej łyżki (ja osobiście zrobiłam tak z kilkoma bułeczkami, a kilka posypałam mieszanką 4 ziaren). Zostawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoją objętość. Piekłam z parą w piecu nagrzanym do 220C przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.