Kolejny przepis od Ainsleya Harriott'a z książki "Meals in minutes". Jak zapowiedziałam rodzinie co zrobię na sobotni obiad, reakcja małżonka była następująca: "Znowu bez mięsa". Jednak gdy tylko danie wylądowało na stole, stosunek moich panów do dania uległ radykalnej zmianie. Usłyszałam, że jest super, pyszne i że wcale nie czuć, że tam nie ma mięsa (a to z ich ust komplement). Synio stwierdził, że to danie to 777 niebo. Córcia też zjadła całą swoją porcję.
Danie w ramach akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 1/2 - 1 łyżeczki chilli
- 400 g pomidorów i z puszki
- 200 g mieszanych warzyw z mrożonki (dałam tylko groszek)
- 215 g fasolki red kindey z puszki, osączonej
- 5 placków tortilli
- 150 g sera cheddar, utartego
- sól, pieprz
- sałata, śmietana do podania
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę aż się zezłoci. Dodać chilli i pomidory, smażyć 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać mrożone warzywa i podgrzewać przez kolejne 4 minuty. Dodać fasolkę, podgrzać i doprawić do smaku.
Placek tortilli położyć na żaroodpornym talerzu (ja użyłam blachy do tarty), posmarować częścią sosu i posypać serem. Wykładać kolejna placki tortilli, sos i ser. Na koniec na ostatnim placek dać tylko ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 10 minut, aż ser się stopi. Pokroić na kawałki i podawać z sałatą i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.