Kategorie

8.01.2011

Bułki 100 % żytnie

Oj dawno nie było tutaj pieczywa, co oczywiście nie oznacza, że go nie piekę.  Przez ubiegły rok tylko kilkanaście razy skorzystaliśmy z pobliskiej piekarni.  Właśnie w tej piekarni kupuję dla siebie bułeczki żytnie, są przepyszne, chociaż jak się okazało nie aż tak jak te zaproponowane przez Tatter w ramach Piekarni po godzinach.

 

Zaczyn:
  • 330 g maki żytniej typu 1370
  • 264 g wody
  • 33 g zakwasu

Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto
  • cały zaczyn
  • 344 maki żytniej 1370
  • 204 g wody
  • 14 g soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 7,5 g żytniego słodu
  • 1 łyżka płynnego słodu


Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i wyrabiać 7 min. Zostawić na 30 minut.
Odmierzyć z ciasta po ok. 100 g i uformować okrągłe bułeczki (uwaga: ciasto jest lepiące).
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowanej oliwa i zostawić na 75 min. w temperaturze pokojowej. Oprószyć mąka przed pieczeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.