Kategorie

20.10.2009

Chleb Żytni

No cóż jakoś nie wyrastają mi wypieki z mąki żytniej.  Ale mimo to ich smak i tak jest zabójczy - to chyba mój ulubiony typ pieczywa. Przepis na ten chlebek oczywiście z encyklopedi chleba, w sekcji o chlebach europejskich pod nazwą Polish Rye Bread.
A teraz pochwalę się, że w kuchni do 3 dni rośnie już zakwas (jakoś ciężko mu to idzie, ale może się uda).


Składniki:

  • 225 g mąki żytniej
  • 225 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 ml kminku (nie dałam)
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 5 ml klarownego miodu
  • 140 ml letniej wody
  • mąka razowa do oprószenia

Wykonanie:

Wymieszać mąki, kminek i sól w dużej misce i zrobić dołek po środku. Drożdże rozpuścić w mleku i miodzie. Dodać do mąki, dolać wodę i stopniowo mieszać z mąką aż powstanie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (około 3 godziny).

Wyłożyć na stolnicę i odgazować. Uformować owalny bochenek i wyłożyć na naoliwioną blachę. Posypać mąką razową, nakryć naoliwioną folią i odstawić na 1 - 1 1/2 godziny aż podwoi objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć 2 razy ostrym nożem. Piec 30 - 35 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.