Kategorie

14.01.2011

Christopsomos - grecki chleb swiateczny

Kolejny po chlebie dwunastej nocy świąteczny wypiek.  Tym razem to chlebek zaproponowany przez TMP na Święta.  Jest to zupełnie inny chleb niż te, które do tej pory jadłam.  Niby słodki, a jednak nie.  Smakowł mi bardzo, chociaż nie dawałabym jednak całej glazury.

 

Składniki:

  • 200g białego zaczynu pszennego 100% hydracji
  • 450g białej pszennej maki chlebowej
  • 7g soli
  • 1 1/2g łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżka zmielonej kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 2 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 1/4 szklanki miodu płynnego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki rodzynków (dowolnych)
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych, lekko uprażonych

Glazura:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ziarna sezamowego

W dużej misce wymieszać razem: make, sol, drożdże, cynamon, gałkę, ziele angielskie i goździki. Dodać zakwas (lub poolish), ekstrakt, jajka, miód, oliwę i mleko. Dobrze wymieszać, aż ze składników utworzyła się kula. Wyjąć na kuchenny blat i zagnieść miękkie, delikatnie lepkie ciasto (ok. 10 min.). W czasie ostatniej fazy zagniatania dodać bakalie. Pierwsza fermentacja trwa ok.1 1/2 godziny, w połowie której ciasto trzeba odgazować i złożyć (stretch and fold technique). Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyjąć je z miski i po lekkim odgazowaniu, podzielić na dwie części, jedna dwa razy większą od drugiej. Z większej uformować kule i ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko olejem, przykryć folia i zostawić na 60-90 min. Mniejszy kawałek ciasta umieścić w foliowej torebce i schłodzić w lodowce. W tym czasie rozgrzać piec do 180C.

Gdy okrągły bochenek jest już dobrze wyrośnięty, wyjąć schodzone ciasto z lodówki, podzielić je na dwie części i z każdej uformować 25cm wałek. Walki ułożyć na krzyż na wierzchu chleba. Będą one dłuższe i wystawać poza kopule bochenka. Końce przeciąć nożem wzdłuż (ale tylko do momentu gdzie wałek pokrywa chleb) i zawinąć je na zewnątrz. W tak zawinięte końcówki można wcisnąć połówki orzechów włoskich. Wierzch bochenka posmarować miodowa glazura. Piec 40-45 min. Przed podaniem koniecznie chleb należy całkowicie wystudzić (ok. 1 godziny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.